Gezinsuitbreiding

dag 44 en 45

Eerst maar de administratie: vol goede moed had ik twee weken geleden uitgesproken dat ik ernaar streefde om vandaag, 30 april, klaar te zijn met dit project. Om vervolgens twee weken griep te krijgen. (Wellicht wil het universum me iets duidelijk maken?) Mijn planning heb ik dan ook maar 2 weken opgeschoven.

Schetsen, proberen, testen

Ik was nog niet klaar met het zoekproces naar de definitieve kleur, toon en contrast voor het grote doek. Dus ben ik vrijdag (dag 44) en gisteren (dag 45) doorgegaan met het opzetten van mijn schetsen. Inmiddels 4 stuks – een gezellig gezin:
Het schilderij van de Stad en de Zee, dag 45klik voor vergroting

Ik wilde eerst de kale winterse tinten een keer apart uitwerken, om te onderzoeken hoe de werking is van roodbruin met alle blauwgrijze tinten:
Schets3 dag44Schets 3, dag44
Schets4 dag45Schets 4, dag45Wat ik er mooi aan vind, is de rust. De hemel is winters koud. De toon van de daken ten opzicht van schaduwen, balkons en verte bevalt me ook goed. Daarmee wil ik verder. Het geheel is te beperkt van kleur (oudroze) om zo over te nemen. Daarvoor ‘vertelt’ het te weinig.

Gewapend met het inzicht van schets 1, 2 en 3 heb ik geprobeerd eenheid te creëren op nummer 4 (hiernaast). Die eenheid is er wel, maar ik vind het toch nog net iets te groen en blauw. Net niet grijs genoeg voor de winter.

Daarom heb ik die bruine schets (hierboven) nog eens erbijgepakt om daarop met de winterse uitstraling verder te gaan:
Schets3 dag45Schets 3, dag45
Hoera, nu ben ik tevreden. Ik wil de balkons nog iets laten zakken in toon en de onderkant van de hemel mag nog iets lichter. Dan denk ik de sfeer te hebben gevonden die ik wil neerzetten.

En nu door

Kan ik dan vanaf morgen alle kleuren 1 op 1 overbrengen op het grote doek, als een soort invuloefening en dan klaar?
kleuren-op-nummerDruk af en kleur je eigen schilderij!
Was het maar zo eenvoudig: om te beginnen gaan vlakken sterker werken als ze groter worden, dus de verhoudingen zullen wat subtieler mogen gaan liggen. En bovendien heeft het grote doek veel meer detail, dat nog aandacht behoeft. Waar je op een kleine schets kunt volstaan met een lik verf voor de suggestie van een boom, ziet dat er vergroot uit als een dikke klodder. Dus de boom zal in het groot moeten worden opgebouwd uit meerdere kleine likjes verf. Die ook weer met elkaar samenhangen evenals met het grotere geheel.

Werk aan de winkel!

Art2013

Zaterdag de beurs Art2013 in de Utrechtse Jaarbeurs bezocht. Een breed opgezette beurs met voornamelijk Nederlandse galeries en kunsthandelaren: van oude Chinese Boeddhabeelden tot en met een hedendaagse Barbiepoppen-kunstwerk-achtige berg. Het merendeel van hoge kwaliteit. De stands van de verschillende kunstdisciplines stonden kriskras door elkaar, dus het was prettig neus achternalopen.

Temidden van de Mesdags, Sluijters en Helmantels sprak het onderstaande schilderij me bijzonder aan. Het is geschilderd door Ralf Heynen, een hedendaagse kunstschilder. Ik vind het een liefdevolle zachtheid uitstralen.
Ralf Heynen, bathing woman

De Applemaster

Deze week de naweeën van griep. Niet geschilderd, geen blogs, nog steeds thuis.

Daarom mijn eigen moderne versie van ‘De Aardappeleters’ – uit huiselijke kring:
De Applemasterklik voor vergroting

Ziek

Deze week geen schilderblogs. Griep.

Moeder en kinderen

dag 43

Op de valreep nog een post met het punt waar ik vrijdag gestopt was.

Mams heeft inmiddels twee kleintjes gekregen.
Het schilderij van de Stad en de Zee, dag 43klik voor vergroting

Op het linker schetsdoek zijn we vanuit de depressie in de woestijn van Arizona terechtgekomen ;-)
Schets voor het schilderij van de Stad en de Zee, dag 43klik voor vergroting

Een doos vol gebakjes

dag 42

Gisteren een dagje afstand genomen van het schilderij – wel bezig geweest met dingen eromheen: bovenrand opknappen (was nodig na het her-opspannen), voorbeelden zoeken op het web, reflectie, sparren met mijn man Remco en enkele vrienden over het controleren danwel loslaten van dit creatieve proces. Verslag volgt later, zoals ik de trouwe lezers al eerder had beloofd.

Een nieuwe deadline!

Eén van de uitkomsten is, dat ik mezelf committeer aan een nieuwe, spannende(!), deadline: 30 april is het schilderij klaar. Nog ruim 2 weken denk ik dus nodig te hebben om – tevreden & gelukkig – het schilderij op te kunnen hangen. Niet om mezelf nou zo nodig onder druk te zetten als doel op zich, maar om te leren van de noodzaak om efficiënt te werken, om vaardig te worden met de grote valkuil waarin ik meestal beland halverwege het maken van een schilderij: PIELEN.

En een nieuw schetsdoek

Een ander resultaat van mijn overwegingen was, dat ik nog een tweede schetsdoek wilde maken, met een nieuw coloriet waarmee ik de komende weken uit de voeten kan. Heb ik vandaag in gang gezet, morgen wil ik het afronden. Wat nieuw voor mij is, dat ik de kleuren die ik wil gebruiken vooraf heb aangemaakt in een paletbak. Ik hoop dat die doos met gebakjes me gaat helpen ‘toonvaster’ te blijven (dat ik dus niet in donkergrijze, donkerbruine of halfzwarte verf tenonder ga).

Eerst heb ik de schets opgezet:
Schets dag 42Schets dag 42

Vervolgens heb ik een palet gemaakt met de kleuren die ik denk te gaan gebruiken:
Palet schetsdoek dag 42Een doos vol gebakjes

Tenslotte ben ik de basis gaan opzetten met deze nieuwe kleuren, vooraan al licht, achteraan nog in onderschildering:
Schetsdoek dag 42Schetsdoek dag 42

Lekker strak… oeps

dag 40

Gisteren het doek opnieuw opgespannen. Met dank aan mijn ateliergenoot Johet voor de hulp.

Door de temperatuurwerking (dacht ik) en de initiële rek was het doek inmiddels zo slap gaan staan, dat het zelfs met maximaal uitspieën (je weet wel die houten driehoekjes die je er aan de achterkant op de hoeken inhamert) niet goed meer te beschilderen was. Daarom: strakker opspannen. Dientengevolge heb ik vandaag de zijkanten moeten herstellen: de beschadigde stukjes linnen (door het inschieten en weer uitpoeren van de nietjes) met boekbinderslijm gefixeerd. Daarna de randen weer in de primer gezet. Zoals je op de foto kunt zien, kan ik de bovenkant pas morgen behandelen, omdat de onderkant nog staat te drogen.

Het doek staat nu mooi strak, helemaal fijn. Dachten we. Voor de zekerheid zojuist nog even het Kunstschilderboek van Kraaijpoel & Herenius erop nageslagen. Dat me leerde dat linnen, in tegenstelling tot ongeveer al het andere in ons universum, onder vochtige omstandigheden juist strakker wordt. Oeps. Wat betekent dat ik, zodra het vochtiger en warmer weer wordt, de keuze heb om het doek zodanig bol te laten trekken dat het een 3D-doek wordt, of dat ik nog een keer met het nietpistool aan de slag moet.

Johet, heb je nog een ochtendje? Ik zorg voor koffie en gebak.
Het schilderij van de Stad en de Zee na dag 40klik voor vergroting

Gelukkig ook nog geschilderd. Op het schetsdoek gewerkt aan meer contrasten en licht. Hieronder het resultaat. Kleuren te groen, maar toon (brightness) en contrast naar m’n zin.
Het schetsdoek met contrastverloopklik voor vergroting