Terug naar de basis

dag 80

Vandaag in meerdere opzichten terug naar de basis. Na een paar weken afstand vanwege de start van mijn Tai Chi-seizoen (dat vraagt altijd wat extra aandacht) en een uitstapje van een week in de fotografie, ben ik vandaag weer teruggekeerd naar wat inmiddels voelt als mijn basis: schilderen op m’n atelier.

Ook inhoudelijk ben ik teruggekeerd naar de basis. Het schilderij met de stad en de zee gaat nu bomen krijgen. Ik ben er nog steeds niet uit hoe ik die ga vormgeven. Dus voordat ik ga zitten pielen op het grote doek, weer het schetspapier erbijgepakt. Terug naar de basis.

Nogmaals: hoe schilder ik een boom?

Natuurlijk kan ik wel een boom schilderen, schrijf ik nu. Al is het maar om niet te worden uitgelachen en om mijn ego gerust te stellen. In het geval van het schilderij waar ik aan werk, zijn er evenwel meerdere factoren, die maken dat een groene bol met een stok eronder (=boom) niet volstaat:

1. Een boom in de winter bestaat uit kale takken, oftewel lijnen. Maar alle elementen op het schilderij zijn opgebouwd uit vlakken. Dat principe kenmerkt de stijl van dit werk. Dus lijnen schilderen zou breken met de stijl van het werk en er afbreuk aan doen. Dus probeer ik op de eerste schets iets met vlakken / vlakjes:
Dag80 schets in acryl van bomen in de winter / het vroege voorjaarklik voor vergroting

2. De kleinere takken van een boom in de winter zijn niet dicht / dik, maar transparant. Op het schilderij werk ik evenwel niet met transparanties (uitgezonder de hemel, omdat die bestaat bij de gratie van de afwezigheid van dichte objecten). Alle vlakken zijn dekkend geschilderd. Dus ben ik het gaan zoeken in lichtere tonen van de vlakken, en ruimte ertussen. Aquarel leent zich uitstekend voor deze zoektocht, omdat ik met die techniek niet alles kan ‘dichtsmeren’ – een neiging die ik helaas nogal sterk heb. Hieronder wat probeersels, meteen de kleur van de bomen meegenomen:
Dag80 schets in aquarel van bomen in de winter / het vroege voorjaarklik voor vergroting

3. Ten derde het perspectief: je kijkt in dit schilderij van bovenaf óp de bomen. Dat betekent dat de standaard vorm van de ronde bol met een stok niet klopt. In sommige gevallen, zie je niet eens de stam omdat die onder de takken schuilgaat. De vorm van de bomen wordt ook anders, behalve dan echt ronde-bol-bomen natuurlijk. Daarmee heb ik zitten knoeien op het volgende schetsblad:
Dag80 schets in aquarel van bomen in de winter / het vroege voorjaarklik voor vergroting

4. In de winter vormen bomen die bij elkaar staan over het algemeen een groep, en zijn ze niet echt als afzonderlijk bomen te onderscheiden. Kijk maar op onderstaande foto (niet naar de voorste bomen kijken). Dát is wat ik uiteindelijk op dit doek wil overbrengen. Dus het gaat er ook nog eens om, een transparante groep weer te geven, met de randvoorwaarden die ik hierboven heb genoemd. Daar ben ik nog niet uit. Morgen dus weer verder.
Dag80 groep bomen in de winterklik voor vergroting

Street photography post 5

Deze week blog ik over de workshops fotografie die ik afgelopen zondag heb gedaan bij het Olympus Concept Centre in Amsterdam. Ter geruststelling voor degenen die me op dit blog hebben gevolgd voor het grote schilderij waaraan ik werk (en dat nog niet klaar is, ik weet het): “Nee, ik heb niet ineens een ander vak gekozen!”

Wat dan wel? Moet ik niet elke dag hard doorschilderen? Nou, nee dus. Het is voor mij heel verfrissend om met dit fotografie-uitstapje even los te kunnen gaan met andere onderwerpen, compositie, toon, contrast, scherpte, enzovoorts. Zodat ik weer goed voel wat de waarde is van het schilderen, en komende maandag weer fris en fruitig achter de ezel plaatsneem.

Drie maal zwart-wit

Hier dus nog een paar foto’s die ik zondag heb geschoten en nu thuis bewerkt. Drie zwart-wit foto’s, elk met een totaal andere toepassing van het zwart-wit-effect. Klikken om te vergroten is aan te raden.

Meisje in bolletjesjas

Het bolletjespatroon in de jas van het meisje schreeuwde om het aanbrengen van een vintage-bewerking. Waarna ik ineens zag dat het onschuldige enthousiasme van het meisje en de bescherming van de moeder van alle tijden zijn: foto van vroeger (vintage-effect, oude gevel, oud lijkende fiets) in moderne tijd (spijkerjasje, scooter). Een grote boodschap in een klein plaatje:
Street photography 7

We zijn allen onderweg

De Segways op de achtergrond van de volgende foto maken dat het hier vooral draait om het geheel, niet alleen om de man die naar de camera kijkt. Wat het mij vertelt is dat we continu ergens naartoe op weg zijn – wellicht even pauzeren als we onszelf dat toestaan (het telefoontje) – maar daarna weer hups op pad. De man op de voorgrond is daar heel serieus over, maar door de grappige uitstraling van de Segways wordt deze zwaarte op de hak genomen. Jammer dat de fietser achter de vrouw niet apart in beeld rijdt, dat had het effect afgemaakt:
Street photography 8

Open vragen

De derde foto vind ik het meest moeilijk om te omschrijven. Laat ik het maar houden bij het stellen van een paar vragen: wat denkt deze man? In wat voor stemming verkeert hij? Kijkt hij naar iets, of staart hij in de verte, zijn aandacht naar binnen gericht? Zou hij gelukkig zijn?
Street photography 9

Roze golf in de straten van Kristiansund

Nu ik toch bezig ben met pics van de straat: deze heb ik geschoten in Kristiansund, Noorwegen. Kleuren van de auto heb ik authentiek gelaten, de achtergrond heb ik bewerkt:
Kristiansund, Norway

Nog een foto in de serie Street Photography

Deze vond ik ook leuk om te bewerken. Meerdere verhaallijnen te ontdekken:
Street photography 6

Street photography, deel 2

Gisteren blogde ik over de workshops fotografie die ik afgelopen zondag had gevolgd.

Hier nog een paar foto’s die ik heb geschoten bij de workshop straatfotografie en zojuist thuis bewerkt.

Drie foto’s uit Amsterdam

De jongen kijkt achterom, de mensen op de achtergrond lopen van ons af. Dan nog de tekst op zijn T-shirt erbij. Mooie samenloop.
Street photography 3

Bij de volgende foto heb ik de kleuren aangezet, om de uitstraling van deze dames te vergroten ten opzichte van de grijze achtergrond van de stad. Klik vooral even om te vergroten:
Street photography 2

De derde foto heb ik vierkant gesneden om de compositie goed te krijgen. De diagonalen en driehoeken werken mee, het onderwerp staat prominent in beeld:
Street photography 5

Vette workshops portret- en straatfotografie

Gisteren twee workshops gevolgd, portret- en straatfotografie, in de Olympus Concept Store in het centrum van Amsterdam. (Daar kwam ik dan met m’n Nikon. Maar ze waren best aardig voor me.)

Supervet!

De straat op

Eerst kennisgemaakt met het hippe fenomeen Street Photography. Met dank aan street photographer Gordon Meuleman die ons meenam in een zondagmiddagdrukke Kalverstraat en ons stimuleerde om stevig door te klikken op onze digitale vrienden: “shoot first, ask later”. Hieronder alvast één van mijn resultaten. Credits (nu nog) voor Remco, die me heeft uitgelegd wat je allemaal aan bewerkingen op een foto kunt toepassen.
Gozer op het Spui, Amsterdam

Mooi model

Daarna aan de slag in de Studio voor een rondje portretfotografie. Onvoorstelbaar wat je met één eenvoudige studiolamp of zelfs in natuurlijk licht en vooral de juiste instellingen van je camera al kunt bereiken. Veel geleerd van creative photographer Brendan de Clerq. Waarvoor dank!

Meteen maar een paar van de portretfoto’s die ik heb gemaakt (de eerste door Remco bewerkt):
Model Elène aan het raam
Beetje gespeeld met soft-focus:
Model Elène
De volgende heb ik bewerkt om een klassieke uitstraling te krijgen:
Model Elène op de trap
De laatste:
Model Elène, beetje bitchy

Lesvoorwaarden Tai Chi

Door de gestage groei van mijn Tai Chi-school in de afgelopen jaren (dank aan mijn leerlingen voor het vertrouwen), heb ik me deze zomer genoodzaakt gezien om de lesvoorwaarden eens formeel vast te leggen. Je vindt ze hier op mijn website, zowel voor privéles Tai Chi als voor groepslessen.