Een paar foto’s van donkere wolken en een regenboog boven de skyline van Den Haag. Geschoten vanuit m’n atelier, afgelopen dinsdag (15 oktober 2013).
Regenboog, trein en skyline Den Haag. Klik voor vergroting.
Regenboog boven het Paleis van Justitie in Den Haag. Klik voor vergroting.
Regenboog boven het centrum van Den Haag. Klik voor vergroting.
Zwaar weer boven het centrum van Den Haag. Klik voor vergroting.
Matthijs' blog oktober 2013 RSS feed van Matthijs' blog
dag 85 t/m 90
Zo, de bomen staan. Voldoende in aantal om meer leven te brengen, maar spaarzaam genoeg om het beeld leeg te houden. En de meeste werpen hun schaduwen al op de daken. Kijk maar:
klik voor vergroting
Vanaf nu de laatste loodjes: de elementen die nog uit de toon springen in evenwicht brengen met de rest (denk aan een te blauwgrijze boom, een scheve dakrand, de weilanden die toch wat flets blijken uit te pakken, enzovoorts.) Dus voor de laatste keer vragen de volle 3,40 m2 mijn liefdevolle aandacht.
Daarna kan ik eindigen met het aanbrengen van de hoge lichten op de plekken die het volle zonlicht vangen (een enkele dakrand, een boomtak, een paar vergeet-me-nietjes. Dat werk.)
Hier zie je me nog zorgvuldig penselen aan de schaduwen van de bomen, althans, je ziet m’n hand (foto door Remco):
klik voor vergroting
Remco heeft trouwens nog meer foto’s gemaakt. Bijvoorbeeld hieronder (met baard). Kijk hoe mooi de lijnen lopen:
klik voor vergroting
dag 81 t/m 84
Uiteindelijk denk ik een vorm te hebben gevonden voor de bomen: geen lijnen, wel vlakjes, zoals de rest van het schilderij is opgebouwd. Geen transparantie, maar dekkende verf, om dezelfde reden. Grijs van kleur, terughoudend, ver weg van zomerse uitbundigheid. En tenslotte spaarzaam toegepast. Misschien worden het daarmee wel ‘volle’ bomen, maar ze passen toch in het kale vroege-voorjaar-karakter van het schilderij. Hieronder een detailvoorbeeld:
klik voor vergroting
Zorgvuldig neerzetten
Vervolgens komt het aan op de juiste positie van de bomen. Ze dragen elk bij aan de compositie van het geheel. Die wil ik niet verstoren, maar juist versterken. Lijnen van voren naar achteren door laten lopen, of van links naar rechts. Vlakken niet of juist wel doorbreken. En spannend ten opzichte van elkaar plaatsen.
Het zorgvuldig plaatsen van elementen is iets wat in de stijlen van de geometrische abstractie (o.a. Constructivisme, Bauhaus, De Stijl) tot kunst is verheven. Malevich, El Lissitzky, Kandinsky, Van Doesburg en Mondriaan zijn sprekende voorbeelden. Ter illustratie hieronder een schilderij van hun collega en tijdgenoot Vordemberge Gildewart. Elk element heeft een nauwkeurig bepaalde positie, elke verhouding doet ertoe:
klik voor vergroting
Op dezelfde zorgvuldige wijze ben ik de bomen aan het planten op het schilderij. Ze vormen lijnen en vlakken die met elkaar en de omgeving samenhangen, ruimtes bepalen, vrijheid en beslotenheid tot stand brengen. Hier alvast een voorproefje, het is nog niet klaar:
klik voor vergroting
Ben bomen aan het schilderen, maar heb daar niets over te melden, ook geen foto’s. Weinig voortgang. Zoals mijn ateliergenote Jaline het vandaag noemde: ik ben geoorloofd aan het prutsen. Wat inhoudt: iets wat ik nog niet beheers (zie mijn vorige blogpost), gaan doorgronden door verschillende dingen te proberen, uit te zoeken, te schetsen, na te doen (en weer te verwerpen). Dit in tegenstelling tot ongeoorloofd prutsen: vinden dat ik iets moet kunnen wat ik nog niet kan, en het toch gaan doen op het doek, waarna ik veel tijd verlies om de schade weer te herstellen. En ik bovendien nog steeds niet doorheb hoe het werkt wat ik wil.
Daarom nog een paar foto’s van de workshop straatfotografie bij Olympus:
Stelletjes
In de Kalverstraat heb ik talloos veel zondagmiddag-stelletjes gefotografeerd. Hier de eerste drie.
‘Wake up’, klik voor vergroting